★   Autobusom   ★   Evropska putovanja   ★   Izdvojena Evropska putovanja   ★   Organizovana putovanja   ★  

Prag – autobusom iz Zagreba 31.05., 22.06.2018.

Prag iz Zagreba

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Prag morate vidjeti !

Naziv grada je staroslovenskog porijekla i znači gaz, mesto za prelaz. U današnjem češkom jeziku ovo bi bila riječ práh. Ovaj naziv bi po predanju bio vezan za gaz preko rijeke Vltave, međutim dokaza za ovu tvrdnju nema. Stoga se danas naziv grada više vezuje za naziv brda na kome podignut Praški grad (zamak), koji se na češkom izgovara na prazě.

Grad Prag se nalazi u “srcu” Evrope, podjednako udaljen od svih njenih granica. On je, takođe, u centralnom delu istorijske zemlje Bohemske, koja čini 2/3 današnje Češke Republike (zapadni i središnji dio). Od Brna, drugog po veličini grada u državi, Prag je udaljen 210 km sjeverozapadno. Najbliži glavni gradovi su Beč (320 km), Bratislava (330 km) i Berlin (350 km).Pogled sa Hradščana na Malu stranu i Stari grad u pozadini Praški grad iznad Vltave je jedan od najpoznatijih prizora iz cijele Češke Republike. Prag je smješten u središnjem dijelu Srednječeškog pobrđa. Grad se obrazovao na nizu devet brda oko okuke reke Vltave – Letna, Vitkov, Opiš, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i Petrin. Nadmorska visina grada je od 170 do 400 metara, s tim što se gradsko jezgro nalazi na oko 200 metara.

Veći dio grada leži u dolini reke Vltave, dok je ostatak u dolinama 9 malih pritoka. S lijeve strane u reku se u gradu uliva 5 potoka, a sa desne 4. Reka Vltava spada u simbole grada i sam pojam Praga se teško može odvojiti od nje. Dio reke Vltave kroz Prag dugačak je 30 kilometara, a srednja dubina na ovom potezu je 2,75 m (najdublja 10,5 m). Vltava u Pragu pravi veliku okuku i obilazi devet ostrva. Ona se uliva u reku Labu 25 kilometara sjeverno od grada.

Klima u Pragu je umjereno kontinentalna sa izrazito naglašenim godišnjim dobima.

1.dan: ZAGREB – BEČ – PRAG
Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u 5:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Beč, panoramski razgled carske prijestolnice autobusom: Ring – veliki muzeji – Opera – Parlament – Gradska vijećnica – Burgtheater – Urania, te šetnja do Katedrale sv. Stjepana kroz Hofburg. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada. Nastavak putovanja prema Pragu uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Prag u večernjim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: PRAG
Doručak. Razgled grada uz pratnju službenog gradskog vodiča: Hradčany – Katedrala sv. Víta – Karlov most – Staromêstské námêstí – Václavské namêstí. Slobodno poslijepodne za posjete muzejima (Narodna galerija u palači Šternberk, muzeji i sinagoge u Židovskoj četvrti, muzej poznatog slikara Muche, dvorane Obecnog doma, itd.), kupovinu ili odlazak u neku od slavnih praških pivnica na tradicionalnu češku kuhinju i odlično češko pivo. Predlažemo da se prošećete na praško brdo Petřín otkud se s vidikovca (tzv. ajfelovka) pruža prekrasan pogled na grad, njegov istočni dio. Na Petřín i sami Pražani vole hodočastiti u slobodno vrijeme, a osim malenog tornja s kojeg se pruža pogled na grad gore se nalaze i krasni ružičnjaci, maleni labirint i dvorana ogledala, malena drvena crkvica sv. Mihovila, itd. Niste li ljubitelj hodanja, možete na brdo i uspinjačom! Navečer moguć fakultativni odlazak na buffet večeru na brodu s glazbom i vožnjom po rijeci Vltavi uz najpoznatije građevine i spomenike „Praga stotinu tornjeva“ (uz doplatu). Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: PRAG
Doručak.
Datumi 30.3., 5.4., 28.4., 31.5., 22.6., 15.8., 5.10.:
Dan za posjet glasovitom praškom zološkom vrtu, 5. najboljem na svijetu (doplata za ulaznicu na licu mjesta). Otvoren 1931. godine (ideja o tome datira još iz 19.st.), praški ZOO godišnje primi više od milijun posjetitelja, što ga čini najposjećenijim lokalitetom u Češkoj. Prostirući se na 58 ha, s više od 4700 životinja, u njemu ćete pronaći 144 vrste životinja kojima prijeti istrebljenje, afričku savanu sa žirafama, dolinu slonova, paviljon gorila, indonezijsku džunglu, afričku kuću, paviljon pingvina, otok majmuna i lemura, itd. Jedan od najboljih ZOO na svijetu važan je centar za brigu o životinjama kojima prijeti izumiranje i u njemu djeluju mnogi stručnjaci koji se ne samo brinu o životinjama, već ih kad je to moguće vraćaju u prirodna staništa. Praški ZOO će vas oduševiti! Tko ne želi u ZOO slobodan dan za vlastite aktivnosti. Prijevoz do/od ZOO autobusom.
Datumi 15.2., 8.3. i 1.11.: Predlažemo odlazak s voditeljem putovanja u šetnju „Zlatnim Pragom“, slikovitom Malom Stranom, dijela grada opisanog u mnogim slavnim češkim romanima, preko praške Židovske četvrti. U šetnji ćemo posjetiti i crkvu Gospe Pobjedonosne u kojoj se nalazi glasovita statua Praškog Malog Isusa, a kojem se pripisuju mnogobrojna čudesa. U nastavku dana slobodno vrijeme za uživanje u kupovini i osobnim programima u živopisnoj češkoj prijestolnici. Za one željne upoznavanja Praga predlažemo odlazak na Vyšehrad, staro praško brdo uz koje se vežu mnoge praške i češke legende. Lokalna legenda govori da se Prag upravo tu osnivao, a neko vrijeme su na njemu i stolovali prvi vladari iz dinastije Přemysl. Gore se nalaze ostaci starih zidina, najstarija praška građevina iz 11. st. – Rotunda sv. Martina, ostaci Libušinih toplica, odličan vidikovac na Hradčane i zapadni dio grada, i maleno lijepo groblje na kojem su pokopani brojni veliki češki uglednici iz 19. st., praški Mirogoj u malom – npr Bedřich Smetana, Karel Čapek, Antonín Dvořák, itd.

4. dan: PRAG – ČESKÝ KRUMLOV – ZAGREB
Doručak. Odlazak iz hotela. Vožnja preko Českýh Budĕjovica te posjet Češkom Krumlovu, glasvotom mjestašcu pod zaštitom Unesca i jednim od najljepših gradića Češke. Šetnja s voditeljem preko dvorišta dvorca prema središtu živopisnog grada. Slobodno vrijeme za kavu. Povratak prema Hrvatskoj kroz Austriju i Sloveniju uz kraća zaustavljanja putem te dolazak u Hrvatsku u večernjim satima.

Cijena po osobi : 155 EUR

CIJENA PAKETA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz autobusom, voditelja, smještaj u hotelu 3* u Pragu u dvokrevetnim sobama na osnovi tri noćenja s buffet doručkom, panoramski razgled Beča, razgled Praga u pratnji službenog gradskog vodiča, posjet Češkom Krumlovu, te troškove organizacije i prodaje

CIJENA PAKETA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za muzeje, kulturno-povijesne znamenitosti i izložbe koje nisu navedene, ulaznicu za ZOO, putno zdravstveno osiguranje, fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 40

  • clockTrajanje:Proljeće / ljeto 2018
  • flyRuta:Zagreb Prag
  • promo
keyCijena:Od 155 EUR

transportPOŠALJI UPIT

arrow

Prag – autobusom iz Zagreba 31.05., 22.06.2018.


Vaše Ime (obavezno)

Kontakt telefon (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Naslov

Vaša poruka

CJENOVNIK

Ponuda je informativnog karaktera. Za sve detalje i dodatne upite obratite se našem ljubaznom osoblju Agencije Nova. Hvala!
Na vrh!