Malta – Ljeto 2021 – Avionom iz Beograda

Ljetovanje

Malta

Lokacija

Malta

Izleti

Malta

Republika Malta je mala i gusto naseljena ostvrska zemlja koju sačinjava arhipelag u Sredozemnom moru. Arhipelag čine tri ostrva: Malta, Gozo i Komino i zauzimaju ukupnu površinu od oko 316 kvadratnih kilometara. Nalazi se južno od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije, pa tako geografski pripada severnoj Africi, ali politički pripada Evropi. Glavni grad je Valeta.

 

Više informacija

 

Malta se nalazi se južno od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije, pa tako geografski pripada severnoj Africi, ali politički pripada Evropi. Glavni grad je Valeta.

 

Ovo je pretežno brdovito ostrvo. Klima je sredozemna sa vrlo blagom zimom. Zbog specifičnog geografskog položaja, malteška kultura je spoj mnogih kultura koje su tokom vekova bile u dodiru s Malteškim ostrvima. To su uglavnom okolne mediteranske ili kulture zemalja koje su vladale Maltom pre sticanja nezavisnosti.

 

Malteška ostrva su veliki muzej na otvorenom, jer se 7000 godina njihove istorije na koju su trag ostavile Feničani, Romani, Arapi, Malteški vitezovi i Britanci, mogu videti i danas. Tokom vekova , obale ostrva pretvorila su se u utvrđenja vitezova i Britanske mornarice, ili su na njima nikli mali ribarski gradići i luke koji i danas žive u skladu sa prelepom prirodom ovog mediteranskog bisera.

 

Bez obzira sta očekujete od svog odmora, mogućnosti ovog ostrva su neograničene. Za ljubitelje umetnosti tu su brojni muzeji i galerije, za sportiste organizuju se brojni sportovi na vodi. Uživaćete u gastronomiji ovog mediteranskog ostrva, prirodnim lepotama kao što su pećine, nezaboravnom šopingu ili jednostavno šetajući uveče promenadom u Slimi i Buđibi.

 

Nadamo se da će vam ovo leto 2014. godine na Malti, biti upravo onakvo letovanje i odmor kakav ste sanjali.

 

KLIMA

 

Malta ima mediteransku klimu sa toplim i suvim letima i blagim a kišovitim zimama, mada može biti vetrovita u proleće. Snežne padavine su, naravno izuzetno retka pojava.

 

Najviša prosečna godišnja temperatura na Malti je 21˚C, a najniža 15˚C. Najviše prosečne temperature su naravno tokom letnjih meseci i to od 22 ˚C u maju, 27 ˚C u junu, do 32 ˚C u julu i avgustu. Inače prosečne mesečne temperature nikada nisu niže od 9 ˚C. Sa relativno visokim temperaturama tokom cele godine, Malta je jedno od nekolicene mesta u Evropi koje je zeleno tokom cele godine. Na Malti sunce sija godišnje skoro 3000 sati. Leti dnevno čak i do 12 sati.

 

Prosečna godišnja temperatura mora je 20˚C, od minimalnih 16 ˚C u januaru do maksimalnih 26 °C u avgustu.

 

Zbog takve klime kakvu ima na Malti se letuje od aprila pa sve do novembra.

 

MESTA KOJA TREBA POSETITI

 

Valeta – glavni grad Malte, nazvan po francuskom plemiću, uglednom članu Odreda Sv. Jovana i vođi odbrane od osmanske opsade
Marsaxlok – ribarsko selo na jugu ostrva
Mdina – antički glavni grad
Rabat – ovde se nalazi katakomba Svetog Pavla i rimska kuća
St. Julian’s – savršeno mesto za noćni provod, koji je i najživopisniji turistički centar na Malti
Sliema – shopping centar
Hagar Qim i Mnajdra – antički hramovi
Melieha – gde se nalaze najlepše peščane plaže na ostrvu
Blue Grotto – splet od sedam pećina na jugu ostva, od kojih su neke potopljene pa je moguće posetiti ih na čamcima

 

FESTIVALI

 

Valeta karneval – se održava u februaru ili martu
Mediteranski folk muzički festival – traje tri dana i održava se u junu
Jazz festival – održava se u julu
Festival umetnosti – traje skoro ceo juli mesec, kada se održavaju razne predstave, koncerti i igre
Bele noći – tokom septembra i oktobra, kada su tokom čitave noći otvorene državne palate, istorijske zgrade i muzeji

 

JEZIK

 

Zvanični jezici na Malti su malteški i engleski, a veći deo stanovništva govori italijanski i francuski, pa je ovo jedna od zemalja sa najvećim znanjem stranih jezika u Evropskoj uniji.

 

VALUTA

 

Zvanična valuta je Evro.

 

KUHINJA

 

Zbog uticaja mnogobrojnih kultura, danas ne postoji tipična maltežanska kuhinja, ali zato je upravo mešanje kultura dovelo do stvaranja velikog izbora internacionalnih jela. U restoranima se služi riba, morski plodovi, ali i hamburgeri, čips, arapska, francuska, italijanska, kineska i indijska hrana. Hrskavi domaći hleb „hobz biz-zejt“ je izuzetno ukusan, a treba probati i dezert od badema „helwa-tat-tork“.

 

Najpopularnije piće je kinnie, bezalkoholno od gorkih pomorandži i raznog bilja.

Lokacija

Korisnička podrška

Kontaktirajte nas mailom ili telefonom za sve dodatne informacije
Email: rezervacije@agencijanova.ba //
Telefon 1: 051 491 030

Turska – Antalijska regija – Ljeto 2023

Hotel Adria 3* – Čanj – POVOLJNE CIJENE !!!

Hotel Vile Oliva 4* – Petrovac – ALL INCLUSIVE

Poslovnica Banja Luka

PRATI NAS NA FACEBOOKU:

AgencijaNova © Copyright | 2018 | Sva prava pridržana. Svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje sadržaja je strogo zabranjeno. Powered by Codexity