TITLE

DESCRIPTION

Molltaler glečer – ski otvaranje 2016 – oktobar i novembar !

Popularni Mölltaler Gletscher je najbliži skijaški glečer našim granicama i zato vrlo popularno odredište u vrijeme kad se za pravu sezonu tek pripremamo ili se od nje polako opraštamo.

Mölltaler Gletscher (dalje: MG) smjestio se na sjeveru pokrajine Koruške, blizu granice s pokrajinom Salzburg, u masivu iz kojeg se u daljini uzdižu dva impozantna vrha Grossglockner (Veliki Zvonar) i Grossvenediger (Veliki Venecijanac).

Ako se na put upućujete planirajući jednodnevni izlet, planirajte krenuti dovoljno rano jer će vam do parkinga u podnožju planine trebati 3,5 – 4 sata.

Najbrži put (koji je, naravno, najskuplji) vodi preko Karavanki, pokraj čvorišta za Villach, panoramskih viadukata iznad Spittala, pa skretanjem sa salzburške autoceste za Lendorf te Flattach. Nakon prelaska s autoputa na magistralu apeliramo na oprez, jer se u Lendorfu gotovo stalno susreću policijske patrole naoružane laserskim pištoljima. Dakle, oprezno s papučicom gasa. Prilikom dolaska, u Flattachu ćemo primijetiti ogroman znak koji će nas usmjeravati 10-ak kilometara dugačkom cestom prema velikom parkiralištu i donjoj stanici podzemnog vlaka.

Gletscher Express je najduži podzemni skijaški vlak na svijetu, a do početne stanice skijališta vozi 8 minuta. No, prije nego što na donjoj stanici vlaka kupite kartu proximity standarda, uvjerite se kako vas glečer neće dočekati u skladu sa svojim temperamentom, žestoko i ćudljivo. Na dnu postoji TV sa stalnom live slikom, pa u slučaju nevremena imate slobodu za predomišljanje i potencijalno spašavanje 39,50 Eur po osobi (sve cijene u tekstu važeće za sezonu 2011/2012.., nap.a.), koliko vas košta dnevni ski-pass. Ili promjenu destinacije, jer su u sezoni u blizini Goldeck, Ankogel, Heiligenblut, Hochzillertal, Sillian pa čak ni Lienz nije puno dalje.

Na gornjoj stanici vlaka izaći ćete na jednoj od najnižih točaka skijališta, na 2100 m n/v, na kojoj se nalaze završeci nekoliko staza, dva baby lifta, Intersportov dućan te nezaobilazna “gljiva” za apres-ski zabave. Tu je i ulaz za 6-sjedeću gondolu, koja vas desetminutnom vožnjom transportira na glavni punkt cijelog skijališta, na kojem se nalazi jedan velik i moderan ostakljeni restoran Eissee.

Cijene u restoranu prate i visoku cijenu skijaške karte, u odnosu na druga skijališta. Glavna jela su iznad 10 eur (6,70 eura).

Staza ima dosta, no brojka od 50 km koja je službeno deklarirana je poprilično “navučena”. Staze su tipične glečerske, široke, većinu sezone meke od velike količine snijega te većinom plavo-crvene karakterizacije. Postoji i nekoliko crnih staza, prije svega riječ je o “crnjaku” ispod glečerske šesterosjedežnice, koja se ne uređuje te odličnoj crnoj stazi koja od restorana Eisse ide do jezera te nudi solidan nagib i lijepu širinu. Sam glečer, koji je u pogonu gotovo cijele godine, predstavlja jedna široka staza podijeljena na 4 dijela s različitim nagibima. Glečerske se staze spuštaju s najvišeg vrha skijališta do restorana Eisse.

Po skijalištu će vas transportirati uglavnom sjedežnice te nekoliko sidara. Kako snijeg na glečeru gotovo nikada nije problem, pronađe se tu i koji kutak za ljubitelje off-pista, uz naravno određeni stupanj opasnosti od lavina te procjepa u glečeru, stoga oprez!

Relativno skromnoj količini staza od sezone 11/12. došao je kraj. Izgrađena je nova sjedežnica za četiri osobe koja vodi na vrh Alteck (2.942 mnv) i nudi odličnu alternativu s čak četiri nove staze (realno dva pravca – teži, crveni i lakši, plavi). S istog vrha moguće je potegnuti i nekoliko lijepih freeride linija, koje završavaju nadomak jezera. Stoga oprez!

Kad je vrijeme loše, onda je loše u pravom smislu te riječi: vjetar ‘šiba’ 100 km/h, magla zna biti takva da se ne vidi ‘prst pred nosom’ pa će vam za orijentaciju bit prijeko potrebni fluorescentni štapovi koji markiraju rubove staze. Naravno, ukoliko vas gore ulovi loše vrijeme, sve što morate napraviti jest spustiti se do stanice vlakića, a onda ste, barem što se vjetra i magle tiče, na sigurnom. No, ako imate malo dublji džep i niste baš u žurbi, možete se gore smjestiti u jednom od dva hotela, naravno, ako ste dovoljno sretni da u njima ima mjesta, i čekati rasplet meteorološke situacije.

Restorana ima dovoljno za količinu staza, njih 3, no za većih gužvi bojimo se da ćete teško naći mjesto. Iako, budimo realni, gužve su ovdje karakterističnije za neku predsezonu i postsezonu, dok snijega nema na okolnim skijalištima i dok nije hladno.

Ski otvaranje 22.-26.10. – klikni za cijene

Ski otvaranje 27.10.-30.10. – klikni za cijene

Ski otvaranje 12.11.-13.11. – klikni za cijene

Poslovnica Banja Luka

PRATI NAS NA FACEBOOKU:

AgencijaNova © Copyright | 2018 | Sva prava pridržana. Svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje sadržaja je strogo zabranjeno. Powered by Codexity