TITLE

DESCRIPTION

Ostvarenje sna – selo na Siciliji besplatno dijeli kuće !

OSTVARENJE SNA Selo na Siciliji besplatno dijeli kuće strancima

Vlasti sicilijanskog gradića Ganđi poklanjaju kuće, ali postoji caka – kuće u ovom živopisnom mestu u planinama Madonije, na sredini vrludavog puta od Palerma prema Kataniji su mahom oronule, a u nekima već generacijama niko ne živi. Ipak, do sada je već više od 100 kuća poklonjeno ili prodato po nižoj cijeni od tržišne.
Sicilija
– Ganđi je previše daleko od mora da bi bio atraktivan za turiste – objašnjava za britanski “Dejli telegraf” Đuzepe Ferarelo, gradonačelnik ovog mjesta.

Ganđi je tokom 50-ih godina prošlog veka imao 16.000 stanovnika, a danas tu živi svega 7.000 ljudi.

Ganđi se nalazi u centralnom delu Sicilije
Inicijativa za poklanjanje kuća je prema rečima gradonačelnika “pokrenula mehanizam ranije nepojmljiv u gradu centralne Sicilije”, gde mesta postaju sve manje naseljena zbog nedostatka privredne perspektive u tom regionu.

– Periodični talasi emigracije iz Ganđija započeli su krajem 19. vijeka, manje zbog siromaštva kojeg je oduvek bilo u tim planinama, a više zbog agenata transatlantskih putovanja koji su lokalcima obećavali bolji život u Americi – navodi Marčelo Saija, direktor mreže muzeja posvećenih emigraciji sa Sicilije.

Novi pristup problemu depopulacije u Ganđiju doneo je priliku za rad lokalnim građevinskim radnicima i trgovcima i pojačao turizam.

U ponudi starinske kuće
Mnoge porodice su u Ganđiju živele u nečemu što se naziva paljalore, strukturama nalik na toranj tipičnim za taj grad. Na zemlji pokrivenoj slamom tu su bili smešteni magarci, kokoške i koze čuvane su na međuspratu, a na vrhu je živela porodica.

Upravo ove strukture su među onima koje su ponudile gradske vlasti, koje su zapravo bile neka vrsta agenata za nekretnine, a vlasnici kuća su odlučivali da li će ih dati besplatno ili po nominalnoj cijeni.

Britanski sajt shelteroffshore.com ipak upozora potencijalne investitore da prvo sa advokatom provere vlasničku strukturu jer su kuće generacijama prelazile iz ruke u ruku i moglo bi da bude skrivenih troškova.

– Siclija nije za svakoga – navodi taj sajt.

Izvor : BLIC.RS

Poslovnica Banja Luka

PRATI NAS NA FACEBOOKU:

AgencijaNova © Copyright | 2018 | Sva prava pridržana. Svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje sadržaja je strogo zabranjeno. Powered by Codexity