TITLE

DESCRIPTION

Pet razloga da posjetite Nirnberg

Kao drugi najveći grad u Bavarskoj, Nirnberg često ostaje u senci Minhena.

Ovaj grad, koji prema najranijim pisanim podacima potiče iz 1050. nekada je bio mesto u kom su se donosile odluke o brojnim političkim događajima Evrope, a danas je pravi turistički dragulj.

Tokom cele godine posetioci iz celog sveta dolaze da uživaju u njegovim muzejima koji slave lokalnu kulturu, odličnoj hrani, pijacama i divnoj arhitekturi.

Predstavljamo vam razloge zbog kojih bi i vi trebalo da ga posetite:

Kristkindlesmarkt (Božićni vašar)
Najbolji način da osetite duh Nirnberga je da se “izgubite” na Haupmarktu, glavnoj pijaci smeštenoj u Starom gradu.

Šarene tezge ovde su postavljene tokom cele godine, ali u punom sjaju ih možete zateći u nedeljama pre Božića, kada se ovde održava Božićni vašar.

Christkindlesmarkt, kako se zove na nemačkom, u prevodu znači “Vašar Hrista deteta” i odraz je tradicije grada da na svake dve godine bira po jednu mladu ženu iz grada da bude Kristkind.

Osim što postaje maskota vašara i posećuje lokalnu omladinu i stare, Kristkind otvara događaj sa balkona Frojenkirhe govorom: “Vi muškarci i žene koji ste nekad bili deca, postanite ponovo mladi”.

Nije teško prisetiti se detinjstva u Nirnbergu. Pod mnoštvom svetiljki koje osvetljavaju pijacu, posetioci razgledaju tradicionalne ukrase i igračke, ručno pravljene ukrase i figurine.

Svuda se šire opojni mirisi začina, a najviše slatkog hleba od đumbira (Lebkuchen) u kom je najlepše uživati uz čašu vina.

Izvor : B92

Komentariši

Poslovnica Banja Luka

PRATI NAS NA FACEBOOKU:

AgencijaNova © Copyright | 2018 | Sva prava pridržana. Svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje sadržaja je strogo zabranjeno. Powered by Codexity