TITLE

DESCRIPTION

Prag – autobusom iz Banjaluke 16.03.-19.03.2017.

Naziv grada je staroslovenskog porijekla i znači gaz, mesto za prelaz. U današnjem češkom jeziku ovo bi bila riječ práh. Ovaj naziv bi po predanju bio vezan za gaz preko rijeke Vltave, međutim dokaza za ovu tvrdnju nema. Stoga se danas naziv grada više vezuje za naziv brda na kome podignut Praški grad (zamak), koji se na češkom izgovara na prazě.

Grad Prag se nalazi u “srcu” Evrope, podjednako udaljen od svih njenih granica. On je, takođe, u centralnom delu istorijske zemlje Bohemske, koja čini 2/3 današnje Češke Republike (zapadni i središnji dio). Od Brna, drugog po veličini grada u državi, Prag je udaljen 210 km sjeverozapadno. Najbliži glavni gradovi su Beč (320 km), Bratislava (330 km) i Berlin (350 km).Pogled sa Hradščana na Malu stranu i Stari grad u pozadini Praški grad iznad Vltave je jedan od najpoznatijih prizora iz cijele Češke Republike. Prag je smješten u središnjem dijelu Srednječeškog pobrđa. Grad se obrazovao na nizu devet brda oko okuke reke Vltave – Letna, Vitkov, Opiš, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i Petrin. Nadmorska visina grada je od 170 do 400 metara, s tim što se gradsko jezgro nalazi na oko 200 metara.

Veći dio grada leži u dolini reke Vltave, dok je ostatak u dolinama 9 malih pritoka. S lijeve strane u reku se u gradu uliva 5 potoka, a sa desne 4. Reka Vltava spada u simbole grada i sam pojam Praga se teško može odvojiti od nje. Dio reke Vltave kroz Prag dugačak je 30 kilometara, a srednja dubina na ovom potezu je 2,75 m (najdublja 10,5 m). Vltava u Pragu pravi veliku okuku i obilazi devet ostrva. Ona se uliva u reku Labu 25 kilometara sjeverno od grada.

Klima u Pragu je umjereno kontinentalna sa izrazito naglašenim godišnjim dobima.

PRAG
16.03.-19.03.2017.

Prag morate vidjeti !Naziv grada je staroslovenskog porijekla i znači gaz, mesto za prelaz. U današnjem češkom jeziku ovo bi bila riječ práh. Ovaj naziv bi po predanju bio vezan za gaz preko rijeke Vltave, međutim dokaza za ovu tvrdnju nema. Stoga se danas naziv grada više vezuje za naziv brda na kome podignut Praški grad (zamak), koji se na češkom izgovara na prazě.Grad Prag se nalazi u “srcu” Evrope, podjednako udaljen od svih njenih granica. On je, takođe, u centralnom delu istorijske zemlje Bohemske, koja čini 2/3 današnje Češke Republike (zapadni i središnji dio). Od Brna, drugog po veličini grada u državi, Prag je udaljen 210 km sjeverozapadno. Najbliži glavni gradovi su Beč (320 km), Bratislava (330 km) i Berlin (350 km).Pogled sa Hradščana na Malu stranu i Stari grad u pozadini Praški grad iznad Vltave je jedan od najpoznatijih prizora iz cijele Češke Republike. Prag je smješten u središnjem dijelu Srednječeškog pobrđa. Grad se obrazovao na nizu devet brda oko okuke reke Vltave – Letna, Vitkov, Opiš, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i Petrin. Nadmorska visina grada je od 170 do 400 metara, s tim što se gradsko jezgro nalazi na oko 200 metara.Veći dio grada leži u dolini reke Vltave, dok je ostatak u dolinama 9 malih pritoka. S lijeve strane u reku se u gradu uliva 5 potoka, a sa desne 4. Reka Vltava spada u simbole grada i sam pojam Praga se teško može odvojiti od nje. Dio reke Vltave kroz Prag dugačak je 30 kilometara, a srednja dubina na ovom potezu je 2,75 m (najdublja 10,5 m). Vltava u Pragu pravi veliku okuku i obilazi devet ostrva. Ona se uliva u reku Labu 25 kilometara sjeverno od grada.Klima u Pragu je umjereno kontinentalna sa izrazito naglašenim godišnjim dobima.
1. dan, 16.03.2017. BANJA LUKA – BEČ – PRAG
Polazak autobusa iz Banjaluke u 00.01 h. u četvrtak ujutro 09.03. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Beč između 08.30 h – 10.30 h. Vožnja do dvorca Schonbrunn. Moguća je individualna posjeta prostorijama dvorca (objašnjenja iz teksta ili audio slušalica) ili velikom parku ispred dvorca. Slobodno vrijeme oko platoa dvorca za odmor i fotografisanje, ili fakultativna posjeta zoološkom vrtu koji je u sastavu kompleksa. Nastavak obilaska Beča sa licenciranim vodičem. Panoramsko razgledanje grada Beča autobusom: Belvedere – Karlsplatz – Karlova crkva – Ring – parlament – gradska vijećnica – opera – veliki muzeji – Prater – obala Dunava – UN City – Hofburg – katedrala sv. Stjepana – Hundertwasserhaus ( kraća pauza za obilazak ). Nakon toga šetnja sa vodičem do katedrale sv. Stjepana, i centrom grada. Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje prema Pragu uz kraća zaustavljanja putem, dolazak u večernjim satima, smještaj u hotel. Noćenje.***Zavisno od vremena dolaska u Prag, moguć odlazak u centar grada Praga javnim prevozom radi prvog upoznavanja grada.
2.dan, 17.03.2017. PRAG
Doručak. Obilazak grada uz pratnju stručnog vodiča na srpskom jeziku : Hradčany – Katedrala sv. Vita – Karlov most – Mala strana – Staromestske namesti – Vaclavske namesti. Završetak obilaska na starogradskom trgu. Slobodno vrijeme za posjete muzejima (Narodna galerija u palači Šternberk, muzeji i sinagoge u jevrejskoj četvrti, muzej poznatog slikara Muche, dvorane Obecnog Doma, itd.). Fakultativno odlazak na večeru u pivnicu u centru grada, ili povratak u hotel autobusom u dogovoreno vrijeme ili individualno javnim prevozom, noćenje.
3.dan, 18.03.2017. PRAG – DRESDEN
Doručak. Fakultativno odlazak u Dresden. Grad na Elbi, poznat po svojim baroknim i rokoko zgradama i palatama, bio je potpuno razrušen tokom savezničkog bombardovanja u II. sv. ratu.. Danas jedan od najuspjelije obnovljenih gradova svijeta i dalje je velika riznica umjetničkog blaga. Razgledanje istorijskog centra: Zwinger, katedrala, dvorac, obala Elbe, crkva Frauenkirche, Bruhlska terasa, zid saskih vojvoda, Semper opera… Dresden je poznat i kao grad shoppinga . Povratak u Prag. Fakkultativno večera u pivnici. Hotel, noćenje.
4.dan, 19.03.2017. PRAG – ČEŠKI KRUMLOV – BANJA LUKA
Doručak. Odlazak iz hotela. Polazak za u Češki Krumlov, prekrasni srednjovjekovni grad pod zaštitom UNESCO-a okružen rijekom. Po dolasku slijedi šetnja do dvorca i gradskim središtem očuvanog srednjovjekovnog duha (mogućnost fakultativnog posjeta muzeju u sklopu dvorca). Nakon razgledanja, nastavak vožnje prema Banjaluci.Zaustavljanje u tax-free shopu na češko-austrijskoj granici uz mogućnost povoljne kupovine. Nastavak vožnje kroz Austriju i Sloveniju uz kraća zaustavljanja putem i dolazak u Banjaluku u kasnim noćnim satima.

Cijena aranžmana : 329 KM

Doplata za 1/1 sobu : 100 KM

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
– prevoz kvalitetnim turističkim autobusom
– pratnju iz agencije NOVA
– smještaj u hotelu 3* sup u Pragu ( centar grada ) na osnovi noćenje/švedski sto doručak
– obilazak Praga u pratnji mjesnog stručnog vodiča na srpskom jeziku
– obilazak Beča u pratnji mjesnog stručnog vodiča na srpskom jeziku
– posjeta gradiću Češki Krumlov
– troškovi organizacije i prodaje.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:- ulaznice za muzeje, kulturnoistorijske znamenitosti i izložbe
– putničko zdravstveno osiguranje ( 8 KM )
– fakultativne sadržaje te troškove ličnih narudžbi

NAPOMENA:Individualna ulaznica za dvorac Schoenbrunn je 14,5 EUR , Informativna cijena fakultativne vožnje brodom po Vltavi s uključenom buffet večerom je cca. 25 EUR (prema stanju u oktobru 2016.; može biti podložna promjeni). Izlet Dresden 20 EUR ( minimalan broj prijavljenih 25 osoba ). Večera u jednoj od tradicionalnih Čeških pivnica 25 EUR po osobi.Cijena aranžmana rađena na bazi min prijavljenih 45 pax.

Subagent: AGENCIJA NOVA DOO

Subagent: AGENCIJA NOVA DOO

Poslovnica Banja Luka

PRATI NAS NA FACEBOOKU:

AgencijaNova © Copyright | 2018 | Sva prava pridržana. Svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje sadržaja je strogo zabranjeno. Powered by Codexity