TITLE

DESCRIPTION

Sve ono što treba da znate o Demofestu !

 

Nakon devet godina, teško da već niste čuli za Demofest. Ali, pod pretpostavkom da ste se našli na ovoj stranici prvi put, priča bi ukratko glasila ovako…

Demofest je jedinstveni regionalni muzički festival takmičarskog karaktera, nastao 2008. godine u Banjaluci, a pruža šansu neafirmisanim, demo muzičarima sa ex-Yu prostora da živim nastupom pokažu da su dostojni ponovog pojavljivanja na sceni, te da, kao jedan od ciljeva, tu i ostanu.

Još i prije premijernog izdanja, tokom početnih priprema, najviši standard je bio jedina opcija, kako bi se načinio onaj prvi, za mnoge često i nesiguran korak, te dokazalo da Banjaluka ima ozbiljan projekat na koji može računati cijeli region. Taj prvi korak, očekivanom inercijom, udruženom sa neumoljivom predanošću, čeličnom voljom i neiscrpnim izvorima inspiracije, pretvorio se u siguran i stabilan hod – od vizije prema ideji, od ideje ka realizaciji.

Pored 30 demo izvođača koji se takmiče, a ponekad ih je i više, o veličini i značaju Demofesta govore etablirani svjetski i regionalni izvođači, kojima je ovaj muzički praznik do sada bio domaćin.

Samo neka od imena koja su nastupala na glavnoj bini festivala u sklopu revijalnog programa su Kosheen, Asian Dub Foundation, Tricky, Kelis, Therapy?, Stereo MC’s, Guano Apes te regionalna među kojima su Darko Rundek Cargo Orchestar, Damir Urban & 4, Partibrejkers, Dubioza kolektiv, Majke, Darkwood Dub, Eyesburn…

Žiri Demofesta, takođe, iz godine u godinu čine velikani regionalne scene, pa su se tako u ulozi sudija i svojevrsnih ambasadora festivala, između ostalih, našli muzičari Rambo Amadeus, Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitschme), Davor Gobac (Psihomodo Pop), Sale Veruda (KUD Idijoti), Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Dino Šaran, Nikola Vranjković, ili dokazani muzički novinari i kritičari, kao što su Petar Janjatović i Bane Lokner.

Brojke često znaju biti hladne i neumoljive, ali one su istovremeno i statistika koja je na strani Demofesta.

Kroz media corner festivala prošlo je preko 300 različitih medijskih ekipa iz svih šest zemalja. Dugogodišnja pažnja pružena medijima, izazvala je isti takav rezultat – više od 10.000 medijskih objava u štampanim, TV, radio i internet medijima, bez negativnih predznaka.

Demofest je postao jedan od najuspješnijih festivala u ovom dijelu Evrope i uvršten je na UNESCO listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Evrope.

Takođe, Demofest je 2016. godine nominovan za prestižnu nagradu UK Festival Awards, i to u kategoriji “Best Overseas Festival”, odnosno najbolji festival van Velike Britanije.

Na jubilarnom desetom izdanju festivala nastupiće 50 bendova, za razliku od prethodnih godina kada je taj broj bio 30, a velika novost je da će ove godine Demofest imati dvije bine. Oni koju se pokažu kao najbolji, osvojit će vrijedne nagrade koje su obezbijedili Banjalučka pivara i kompanija m:tel, te dobiti priliku da za njih čuje cijeli region.

Pored Demo bendova, revijalni program festivala privlači veliki broj publike u Banjaluku. Demofest je i ove godine pripremio šarolik muzički program, od najpoznatijeg svjetskog punk rock zvuka, preko elektronske muzike, pa sve do domaćeg repa i hip hopa. Za sada su svoj nastup potvrdili Rudimental DJ, DJ Funkerman i Freemasons koji će u Banjaluku donijeti dašak svjetske elektronske scene, a Marky Ramone, bivši član benda Ramones na tvrđavi Kastel će publiku podsjetiti na kultne himne i energiju sa kojom je žario i palio taj legendarni sastav.

Pomenuti revijalci će imati podršku i domaćih snaga, te će tako nastupiti i sada već slavna Dubioza kolektiv, Edo Maajka i Bad Copy, a ekipi se pridružuje i Zoran Predin sa svojim bendom Lačni Franz, dok će za lokalnu podršku biti zaduženi sastavi Sopot, Shangahi Street Fight i Važno obavještenje. Tu su i bendovi koji su prošle godine osvojili žiri u takmičarskom dijelu i osvojili nagrade, pa su ove godine dio revijalnog programa, a to su Seine, Degeneza i Letarg. Ovo je samo dio muzičkog programa, a još zvučnih imena Demofesta će objaviti vrlo brzo.

.

Poslovnica Banja Luka

PRATI NAS NA FACEBOOKU:

AgencijaNova © Copyright | 2018 | Sva prava pridržana. Svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje sadržaja je strogo zabranjeno. Powered by Codexity